×
KERESÉS
EveryStudent.hu
Válaszok az élet nagy kérdéseire
Gyakori kérdések

Miért nem tesz Isten valamilyen látványos csodát, amitől mindenki hinne benne?

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Kérdés: "Miért nem történnek ma olyan csodák, amik megdönthetetlenül bebizonyítják mindenkinek, hogy Isten létezik?”

A mi válaszunk:  Sokan vágyunk ütős, sőt megcáfolhatatlan érvekre Isten létezése mellett. Na persze, most is léteznek erős ténybeli és filozófiai okok arra, hogy higgyünk (lásd a cikket: Létezik-e Isten?)

De miért nem áll Isten elénk olyan felhajtás közepette, hogy egyszerűen MUSZÁJ legyen hinnünk benne. Philip Yancey Jézus másként című könyvében kitűnő választ ír le.

A válaszának lényege, hogy Isten megadja nekünk a szabadságot, hogy higgyünk vagy ne higgyünk benne: „A hitem túl sokat szenved a szabadságtól és a kísértéstől arra, hogy ne higgyek. Néha azt kívánom, hogy Isten teljesen lerohanjon, hogy a kételyeimet bizonyossággal győzze le. Adjon bizonyítékot a létezéséről és törődéséről. Egy félreérthetetlenül egyértelmű Istent akarok, olyat, akit felmutathatok a kételkedő barátaimnak.” Később azonban így ír: „Minél jobban megismerem Jézust, annál inkább lenyűgöz az, amit [Dosztojevszkij] a visszafogottság csodájának nevez.”

Jézus tehetett volna olyan látványos csodákat, amik után mindenkinek hinnie kell benne. Egész városokat gyógyíthatott volna meg egyetlen tömeges kinyilatkoztatással. Ha akarta volna, megfoghatta volna az egész mai New Yorkot felhőkarcolókkal, metrókocsikkal és neonreklámmokkal együtt, és odavághatta volna a körülötte állók lába elé.

De nem tette. Miért nem?

Yancey így ír: „Számomra lenyűgözőbb, hogy nem rohan le, nem keresi a feltűnést. Isten mindig teret ad a szabad akaratnak, aminek a gyakorlására teremtett minket. Iszonyú ragaszkodása a szabadsághoz odáig elmegy, hogy hatalmat adott nekünk, hogy úgy éljünk, mintha ő nem is létezne, hogy az arcába köpjünk és keresztre feszítsük. Én hiszek benne, hogy Isten azért ragaszkodik ehhez a visszafogottsághoz, mert ha bármilyen filmbeillő effekttel is demonstrálná a mindenhatóságát, akkor azzal nem azt érné el, amit szeretne. Erővel ki lehet kényszeríteni az engedelmességet, de csak a szeretet idézheti elő a viszontszeretetet. Márpedig ez az egyetlen dolog, amit Isten akar tőlünk, ezzel a céllal teremtett.”

Isten azt szeretné, ha úgy ismernénk őt, mint atyát, barátot, vigasztalót, tanácsadót, urat – önkéntesen és nem kényszer hatására.

Több mint bőséges okot adott nekünk arra, hogy higgyünk benne (lásd pl. A vak hiten túl). De nem kényszerít rá, hogy megismerjük őt. Még jézus is azt mondja „Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem.”1 A mi engedélyünkkel jön be az életünkbe. De ha őszintén tudni akarjuk, hogy valóban ott van-e, és hogy milyen ő, akkor lehetővé teszi, hogy megtaláljuk és megismerjük őt.

 Hogyan lehet megismerni Istent…
 Van egy kérdésem vagy megjegyzésem…

Lábjegyzet: (1) Jelenések 3,20


OSZD MEG MÁSOKKAL:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More