×
KERESÉS
EveryStudent.hu
Válaszok az élet nagy kérdéseire
Isten?

Vajon létezik Isten? Mit mond erről a DNS-ünk?

A tudomány rengeteg bizonyítékkal támasztja alá az istenhitet. Vajon ilyen bizonyíték a DNS is?

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Dr. Antony Flew brit filozófus az ateizmus egyik vezérszónoka volt, nagyon sok vitában vett részt. Az elmúlt harminc év tudományos felfedezései azonban olyan végkövetkeztetésre juttatták, amit – hiába szerette volna –, nem tudott elkerülni. Egy 2004. decemberi interjúban kijelentette, hogy „Az egyetlen elfogadható magyarázat az élet eredetére és a természet összetettségére nem más, mint valamiféle felsőbb intelligencia.”1 Dr. Flew számára ebben a végkövetkeztetésben a DNS-el kapcsolatos felfedezések játszottak meghatározó szerepet. Lássuk, hogy miért!

A sejtünkben lévő DNS nagyon hasonlít egy összetett számítógépes programhoz. Ahogy a baloldali képen látható, egy számítógépes program egyesek és nullák sorozatából épül fel; ezt nevezik bináris kódnak. Az egyesek és nullák megfelelő sorrendje teszi lehetővé a program helyes működését.

számítógépes programozás:
DNS kód:

Hasonlóképpen, a DNS négy vegyületből ál, melyeket A, T, G és C betűkkel rövidítenek. Az egyesekhez és a nullákhoz eléggé hasonló módon vannak az emberi sejtben elrendezve, pl.: CGTGTGACTCGCTCCTGAT (és így tovább). A betűk egymásutáni sorrendje irányítja a sejt működését.

Elképesztő, de igaz, hogy a testünkben lévő minden egyes sejt parányi területén ez a kód hárommilliárd betű hosszúságú!!2 Ahhoz, hogy az egy sejtben lévő DNS információ mennyiségét jobban megértsük: másodpercenként három betűt felolvasva harmincegy évig tartana az egészen végigrágni magunkat, még ha éjjel-nappal folytatnánk is az olvasást.3 És ez még nem minden.

Felfedezték, hogy az emberek DNS-e 99,9%-ban teljesen megegyezik.4 Ami egyedileg te vagy, az abból a töredéknyi különbségből ered, ahogy a sejtjeidben lévő hárommilliárd betű egyedi módon sorba rendeződik.

Egy kilencjegyű számsor, pl. a TAJ szám segítségével egyedileg beazonosítható egy – akár több százmilliós – ország minden egyes lakója. Ehhez képest minden sejtedben egy kizárólag rád jellemző hárommilliárd betűs DNS struktúra található. Ez a kód határoz meg téged, és folyamatosan irányítja a sejtjeid működését.

Láthatjuk, hogy miért olyan fontos a DNS

Az ezredforduló környékére a Humán Genom Projekt segítségével sikerült feltérképezni a teljes emberi DNS-t. Dr. Francis Collins, a projekt igazgatója azt mondta, hogy „gondolhatunk úgy a DNS-re, mint egy parancssorra; egy szoftverre, ami a sejtmagban ücsörög.”5

Perry Marshall információ-specialista az ebből eredő következtetésekről szólva megjegyzi: „Minden számítógépes programot egyszer megtervezett valaki – legyen szó egy kódról, szoftverről, vagy egy bármilyen nyelven közvetített üzenetről. A háttérben mindig ott van egy intelligens elme.”6

Ahogyan a korábbi ateista, Dr. Antony Flew is feltette magának a kérdést, mi is jogosan megkérdezhetjük: vajon ki írta ezt a hárommilliárd betűs kódot? Ki helyezett működő parancssort a sejtjeinkbe?

Mintha a tengerparton sétálva azt látnánk a homokba írva, hogy „Gábor szereti Petrát”. Tudjuk, hogy nem a tengerből kijövő hullámok formálták ezt a feliratot, hanem egy személy írta a homokba. Ez egy konkrét üzenet. Világos kommunikáció. Ugyanígy a DNS szerkezete is egy összetett, hárommilliárd betűs parancssor, ami a sejtben lévő folyamatokhoz információval és irányítással szolgál.

Milyen magyarázat adható erre a kifinomult üzenetre, kódra, ami a sejtjeinkben lakozik?

2000. június 26-án Clinton elnök gratulált azoknak, akik elvégezték az emberi genom feltérképezését. Ezt mondta: „Elkezdtük megtanulni azt a nyelvet, amit Isten használt, amikor az életet teremtette. Egyre nagyobb csodálattal tekintünk arra a szépségre és összetettségre, ami ezt az isteni és szent ajándékot jellemzi.”7 Bill Clinton után Dr. Francis Collins, a Humán Genom Projekt igazgatója lépett a pódiumra, és a következőket mondta „Alázattal és csodálattal tölt el az a felismerés, hogy most először bepillantást nyerhetünk a saját használati utasításunkba, amit korábban csak Isten ismert.”8

Az emberi szervezetben lévő DNS struktúrára gondolva nem kerülhetjük meg egy intelligens – hihetetlenül intelligens – terv meglétét sem.

Az (ugyancsak hihetetlenül összetett) Biblia szerint Isten nem csak a létezésünk szerzője, hanem ő adja azt a kapcsolatot is, ami a létezésünknek értelmet adhat. Mindazok a dolgok, amik után az életben sóvárgunk: elég erő minden helyzetben, öröm, bölcsesség, a tudat, hogy szeretnek minket… egyedül Isten képes hosszú távon megadni ezeket, ahogy rá figyelünk, és benne bízunk. Ő a legmegbízhatóbb kalauz az életben. Ugyanúgy, ahogy a sejteket irányító DNS-t megalkotta, felkínálja azt is, hogy minket irányítson: hogy az életünk jól funkcionáljon az ő tetszésére és a saját érdekünkben is, hiszen szeret minket.

Miért olyan fontos a DNS? Többek között azért, mert ez is egy olyan bizonyíték, amely Istenre mutat. Isten tervezte a testünket, és nagyon jó munkát végzett. Abban is bízhatunk, hogy az életünkre nézve is ugyanilyen jó terve van. Szeretnél kapcsolatba lépni vele? Az alábbi link elmagyarázza, hogyan lehetséges személyesen megismerni Istent.

További bizonyítékért, ami arra keresi a választ, hogy létezik-e Isten, lásd: Létezik-e Isten?

 Hogyan lehet megismerni Istent…
 Van egy kérdésem vagy megjegyzésem…

Lábjegyzetek: (1) Healthy-elements.com/atheists.html (2) Francis S. Collins, a Humán Genom Projekt igazgatója, Isten nyelve, (Free Press, New York, NY), 2006, p 1. (3) Ibid. (4) Ibid, p 125. (5) Ibid, p 102. (6) Perry Marshall, cosmicfingerprints.com. (A cikkben található több gondolat is Perry Marshalltól.) (7) Francis S. Collins, Isten nyelve, p 2. (8) Ibid, p 3.


OSZD MEG MÁSOKKAL:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More