×
KERESÉS
EveryStudent.hu
Válaszok az élet nagy kérdéseire
Gyakori kérdések

Lehetséges, hogy Isten nő?

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Kérdés: „Lehet-e Isten nő?”

A mi válaszunk:  Valószínűleg nem pontos Istent nőként elképzelni, még ha a Biblia le is festi Istennek úgymond a női oldalát. Jézus – aki a Biblia szerint egyenlő Istennel – a következő, eléggé „anyai” képet használta:

„Jeruzsálem, Jeruzsálem, aki megölöd a prófétákat, és megkövezed azokat, akik hozzád küldettek, hányszor akartam összegyűjteni gyermekeidet, ahogyan a tyúk szárnya alá gyűjti a csibéit, de ti nem akartátok!”1

Ezenkívül pl. Isten bölcsességét a Biblia néhol egyrészt nőként személyesíti meg2 másrészt az Újszövetségből megtudjuk, hogy Isten Bölcsessége Jézus.3

A Biblia legtöbb részében azonban Isten úgy döntött, hogy férfiként jelenti ki magát. A Biblia, amit Isten ihletett4, folyamatosan hímnemű névelővel utal rá. Ebből tudjuk, hogy Isten azt akarta, hogy a népe férfi személyként tekintsen rá.

A Teremtés könyve (1Mózes) első fejezete elmondja, hogy az ember (az emberiség, és nem a férfi) Isten képmására teremtetett férfinak és nőnek.

Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket.5

Így nem meglepő, hogy Istenben férfiasság és nőiesség is található – így mindkét nem képes azonosulni vele. Isten tekinthető anyainak is (akár egy tyúk) és mégis hívható Mennyei Atyának (az Írások gyakran így hívják). Isten egyszerre gondoskodó és törődő, mégis hatalmas és erős.

Persze Isten jóval felettünk van, így nyilván nem férfi vagy nő; egyszerűen túl van ezeken a kategóriákon. Noha mi az ő képmására teremtettünk és visszatükrözzük egyes tulajdonságait, azért mi emberek egyértelműen nem hordozzuk magunkon Isten teljes lényegét. Egy festő is jóval több annál, mint amit egy önarcképben magáról lefest.

Ami lenyűgöző, hogy Isten eljött a földre, hogy felfedje magát nekünk. Isten emberré vált Jézus Krisztus személyében, és arra vágyik, hogy kapcsolatba kerüljünk vele. Ha többet akarsz megtudni erről, lásd a következő cikket: Isten személyes megismerése.

 Hogyan lehet megismerni Istent…
 Van egy kérdésem vagy megjegyzésem…

Lábjegyzetek: (1) Máté 23,37 (2) pl. Példabeszédek 1,20; 8,11; 9,1 (3) 1Korintus 1,24 (4) 2Timóteus 3,16 (5) 1Mózes 1,27


OSZD MEG MÁSOKKAL:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More