×
KERESÉS
EveryStudent.hu
Válaszok az élet nagy kérdéseire
Isten?

Útmutató a hit megtalálásához

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Mindannyian az élet értelmét keressük – valami mélyebbet, tartósabbat, mint amit a mindennapok adnak.

Gondolj életed azon pillanataira, amikor mélységesen elégedett voltál! Egy kapcsolat adta ezt az élményt, vagy egy séta a természetben, esetleg egy rendkívüli teljesítmény? Mindegy. Azt gondoltad: "Ez az élet értelme."

Ez az érzés bárcsak tartós lehetne! De az élet megy tovább…

Folyton erre vágyunk, szeretnénk ezt az érzést újra meg újra átélni, vagy új élményeket hajszolunk, amelyek megadják azt, amire úgy tűnik, hogy vágyik a lelkünk. De létezhet-e olyan élmény, ami örökké megmarad? Állandó? Mindig velünk van?

Mi a helyzet a hittel? Sokak számára ez a sziklaszilárd alap, a stabilitás, ami örökké a miénk.

Az agnosztikusok inkább nem is gondolkodnak Isten létének a lehetőségén. Úgy vélik ugyanis, hogy ha elkezdenének kutatni, az nem kívánt következményekkel járhatna, esetleg felboríthatná az addigi kényelmes életmódjukat. Jobb tehát inkább bele sem kezdeni.

Az élet mégis sokszor úgy hozza, hogy a hit és Isten fogalma újra előtérbe kerül.

Lehet, hogy egy olyan személlyel találkozol, akinek az életét mindig is csodáltad, és aki egyszer csak elkezd Istenről beszélni. A hit kérdése hirtelen fontossá válik. Ez a kínzó érzés vagy a gyötrő céltalanságból fakadhat, vagy abból a nyugtalanító tudatból, hogy teljesen egyedül vagy, amit régen lehet, hogy élveztél, de ma már inkább félsz tőle. Bölcsebb lettél: sokkal inkább tudatában vagy a téged körülvevő veszélyeknek, a veled szemben támasztott követelményeknek, és hogy egyedül nem vagy képes megfelelni… nos, mindennek.

Az agnoszticizmusod lassan elpárolog.

Amiben addig hittél, megbízhatatlanná válik. Folyamatosan eléd kerül, még ha finom módon is, annak a lehetősége, hogy Isten valóságos. Néha úgy érzed: „De jó lenne, ha valóban létezne egy szerető Isten! Aki ismer, aki törődik velem, akire mindig támaszkodhatok, hogy útbaigazítást, segítséget nyújtson és értelmet adjon az életemnek.”

Sokan ilyenkor a vallási gyakorlatokat javasolják megoldásként. De ez nem más, mint a „tettesd, amíg meg nem tudod tenni!” megközelítés. Eszerint az elképzelés szerint a rituálék, az istentisztelet, az imádság, stb. olyanok lesznek a számodra, mintha egy szivacsot merítenénk a vízbe, ezen keresztül ami „ott van”, az felszívódik a lényedbe.

Lehet, hogy ez a módszer egyesek számára működik, de vajon tényleg megoldást nyújt a mindennapi problémákkal és az egyre fokozódó nyomással szemben? Gondolj csak egy átlagos hétfő délutánra a munka, a kapcsolatok, vagy a rád nehezedő problémák nyomása alatt!

Lehet, hogy valóban gyógyulást élsz át, egyfajta elmenekülést, megnyugvást, amely bizonyos fokig meg is erősít. De valójában többet ad ez, mint egy séta egy szépséges erdőben, vagy mintha egy csendes tó mellett üldögéltél volna? Ezek a vallási rituálék tényleg találkozást jelentenek Istennel?

Az agnosztikusok azért küzdenek Isten fogalmával, mert tudják, hogy nem lehet teljes szívvel elmozdulni valami felé, aminek, vagy akinek a létezésében intellektuálisan kételkedünk. Ez egy ostoba játék.

De akkor mi lehet a megoldás?

Van-e módja annak, hogy kapcsolatba lépjünk az Istennel, hogy megbizonyosodjunk a létezéséről?

Az évek során a tudomány egyre kevésbé tagadta Istent, sőt, egyre inkább rávilágított a létezésére. Sok évvel ezelőtt az emberek a villámlást az istenek erejének tulajdonították. A tudomány azóta megmagyarázta a légköri okait. Mégis, ez a magasabb fokú tudás eltörölte-e azt az áhítatot, amelyet egy villám látványa okoz?

Ma már azt is tudjuk, hogy a Tejút-rendszer mintegy 100 milliárd csillagot tartalmaz, és mindez a világegyetemünk talán kétmillió galaxisának csupán az egyike. Csökkenti-e ez a tudás az arra való rácsodálkozásunkat, hogy a Föld az élet megteremtéséhez tökéletes távolságra van a Naptól, óceánjainkat pedig a Hold tartja kordában?

Környezetünk (az emberi pusztítást nem beleszámítva) pontosan annyi levegőt, vizet, tápanyagot tartalmaz, ami az élet fenntartásához szükséges. Vannak, akik a tyúkról vagy a tojásról akarnak vitatkozni, mondván: egyszerűen azért vagyunk itt, mert ezek a feltételek eleve adottak. De azon ők is elcsodálkozhatnak, miért vagyunk ilyen áldottak?

Amikor az ember rácsodálkozik egy gyönyörű ajándékra: a természet szépségére, a tengeri élőlény fajok sokaságára, a növények és az állatok kreatív sokféleségére, a naplementék lélekmelegítő pillantására… rögtön azon kezd tűnődni, vajon csak szerencsénk volt, vagy valaki gondoskodik rólunk?

De menjünk tovább! Mi van akkor, ha Isten létezésére nemcsak intellektuálisan, a minket körülvevő bizonyítékok alapján tudunk következtetni, hanem Isten hajlandó arra is, hogy személyesen megismerjük őt? Elég meredek gondolat.

Isten sokkal többet kínál nekünk, mint azt gondolnánk

Isten soha nem akarta azt, hogy egyedül éljük le az életünket. Azt szeretné, hogy szoros kapcsolatban vele, szeretetének tudatában éljünk. Talán konkrét szavakkal is elmondja neked, hogy kicsoda Ő, hogyan látja az életet. Ha megismered őt, átéled a kiteljesedést, egyre nagyobb érzelmi és intellektuális erőforrások felé haladva.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az embernek le kellene cserélnie az agyát a szívére. Isten meggyőző tényeket mutat ahhoz, hogy levonjuk a következtetést: a belé vetett hit nemcsak indokolt, de kézenfekvő is. Lelkünk legmélyebb vágyai teljesülnek be általa úgy, ahogy semmi más nem tudja beteljesíteni azokat.

Hogyan jut el valaki az Istenbe vetett hithez?

Ez Isten munkája. Isten arra vágyik, hogy megismerd őt és megtapasztald azt az életet, amit a számodra eltervezett.

Believe in God - Photo of young woman with backpack gazing out at mountains and a waterfall, inviting someone to explore evidence for God.Isten elérhető: „És kerestek engem és megtaláltok, mert teljes szívetekből kerestek engem. És megtaláltok engem, azt mondja az Úr …”1

Ha ez az ígéret reményt kelt benned, akkor ez a találkozás meg is fog történni. Isten azt akarja, hogy megismerd őt.

Az EveryStudent.hu-n számos cikk és videó található, amelyek segítenek abban, hogy kapcsolatba kerülhess az Istennel.

A leghasznosabb talán ezek közül egy ingyenes, hétrészes sorozat, amit kétnaponta, e-mailben küldünk el. Lelki hátizsáknak hívják.

Ha feliratkozol rá, megígérjük, hogy nem kapsz semmi mást. Nem kezdünk el reklámokkal bombázni, nem fogsz felkerülni egyetlen levelezőlistára sem, és az e-mail-címed sem lesz megosztva, soha senkivel.

Minden e-mail végén lesz viszont egy leiratkozási link, ha nem szeretnél több levelet kapni tőlünk.

A Lelki hátizsákot sok ateista és agnosztikus is hasznosnak találta. Az email- sorozat elmagyarázza ugyanis a hit logikáját, azt, hogy mi a hit és mi nem az. Kitér az Istenben való hit tudományos és történelmi hátterére, az Isten léte ellen szóló indokokra, illetve arra is, hogy hogyan kezdjük el az Istennel való kapcsolatot.

Mit gondolsz, érdemes lehet belevágni ebbe a hatalmas kalandba, hogy megvizsgáld, vajon a kiteljesedés utáni alapvető emberi vágyakozás a hit útján kielégíthető-e?

Itt található: Okok, hogy higgyünk: Lelki hátizsák.

 Hogyan lehet megismerni Istent…
 Van egy kérdésem vagy megjegyzésem…

Lábjegyzetek: (1) Jeremiás 29:13,14


OSZD MEG MÁSOKKAL:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More