×
KERESÉS
EveryStudent.hu
Válaszok az élet nagy kérdéseire
Isten?

Kicsoda

A Valami folytatása

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Van egy Örök Valami. Valami mindig létezett. Valaminek nincs kezdete. Ha Valaminek vannak szükségletei, akkor képes azokat saját magának betölteni. Semmi másra nincs szüksége a létezéshez. És nem képes még egy ugyanolyat létrehozni, vagy olyat, ami még hatalmasabb. Bármi, amit teremtettek, már nem örökkévaló. Ezért aztán az Örök Valami nem tud még egy Örök Valamit teremteni. Mindig hatalmasabb lesz, mint bármi más, ami létezik.

Lehetséges, hogy ebből az Örök Valamiből több van? Talán. Tegyük fel, hogy eredetileg öt Örök Valami létezett. Ha így lenne, akkor viszont az az öt teljesen egyforma lenne idő és hatalom tekintetében. Egyikőjüket sem teremtették, mind örökké léteznek, mind bármit megtehetnek, ami lehetséges. Ez megint arra mutat rá, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség a fő kérdés.

Mit tudunk akkor az Örök Valami(k)ről? Hogy nincs egyedül. Mivel Valami Más is létezik. Például te. Fel kell tenned a kérdést, hogy te vagy-e az Örök Valami, vagy az Örök Valamik egyike? Ha igen akkor a létezésednek nincs kezdete, nincsenek szükségleteid, amiket ne tudnál betölteni és bármit, amit meg lehet tenni, azt képes is vagy megtenni. Illik rád a leírás? Ha nem, akkor te valójában Valami Más vagy, nem az Örök Valami vagy az Örök Valamik egyike.

Térjünk vissza a nagy, koromsötét, üres teremhez. De mondjuk, hogy van benne egy hidrogén- és egy nitrogénmolekula. A gondolatmenet kedvéért tegyük fel, hogy ezek az Örök Valamik. Mindig léteztek. Meg tudnak tenni bármit, amit tenni lehet. Ezért úgy döntenek, hogy létrehoznak Valami Mást, mivel ők az egyetlen dolog, ami létezik a teremben. De állj, képes a hidrogén és a nitrogén bármit is eldönteni? Ahhoz, hogy ők legyenek az Örök Valamik, képesek KELL, hogy legyenek a döntéshozatalra.

Gondolj csak bele. Az Örök Valami kell, hogy rendelkezzen a képességgel, hogy meg akarja változtatni a dolgokat. Az Örök Valami örök. Mindig létezett, mindentől függetlenül. Még fontosabb, hogy egyedül létezett. Mit jelent ez? Azt, hogy semmilyen esemény nem következhet be az Örök Valami beleegyezése nélkül.

Az Örök Valami minden, ami létezik. Pont. Ezért az egyetlen dolog, ami változtatni tud az Örök Valami egyedüliségén, az maga az Örök Valami. Nem lehet egy Örök Valamin kívüli erő, mert az Örök Valami minden, ami létezik.

Ezért ha egy hidrogén- és egy nitrogénmolekula az Örök Valamik, akkor semmilyen külső erő nem befolyásolhatja őket. Ők minden, ami van. Ők az egyedüli erő.

Mint az egyetlen létező erő, csak ők maguk változtathatják meg az egyedüliségüket. Semmi sem létezik, ami önkényesen, véletlenül befolyással lehetne rájuk, hogy Valami Mást teremtsenek.

Valami Más nem jöhet létre véletlenül. Miért? Mert ahhoz, hogy ez megtörténjen, a „véletlennek” felül kellene múlnia a hidrogén- és nitrogénmolekula erejét. De ők minden, ami létezik. Minden, amit meg lehet tenni, csak általuk lehetséges. A „Véletlen” Valami Más. Valami Más nem múlhatja felül az Örök Valamit. Valójában, ebben a helyzetben, a Véletlen nem is létezik.

Ha a Véletlen az Örök Valamin kívüli valami, akkor nem is létezik, hacsak az Örök Valami meg nem teremtette. De még ha az Örök Valami meg is teremtette a Véletlent, az attól még mindig Valami Más, vagyis az Örök Valaminél alsóbbrendű.

Ezért ha Valami Más létrejön, az az Örök Valami ereje és AKARATA miatt van. Valami Mást csak akkor hozhat létre a Véletlen, ha a Véletlen már a Valami Más előtt létrejött. De a Véletlen sem jöhet létre csak úgy véletlenül. Ezt is az Örök Valami akarata kell, hogy létrehozza.

Mit árul el ez a hidrogén- és nitrogénmolekulákról? Hogy nem egyszerűen Örök Valamik. Hanem örök személyek. Akaratuk van. Vagyis, megvan a képességük, hogy döntsenek. Ezért aztán személyesek.

Miért is kell, hogy az Örök Valami rendelkezzen a döntés képességével? Gondolj vissza az üres teremre, benne egy hidrogén- és egy nitrogénmolekulával. Ők az Örök Valamik. Egyedül ők léteznek a szobában és ez mindig is így volt.

Minden mástól teljesen függetlenül léteznek. A túlélésükhöz nem kell más. Ezért ha Valami Mást teremtenek, az nem szükségből van, (pl. túlélési ösztönből, amit az állatoknál látunk). Ezenkívül, ha Valami Mást teremtenek, az nem is véletlen – hacsak előbb meg nem teremtik a Véletlent. A Véletlen egy erő, de az Örök Valamik (a két molekula) az egyedüli létező erő.

A molekulák nem lehetnek gépek sem. A gépeket valamiféle külső erő tervezi és programozza. De a molekulák (az Örök Valamik) az egyedüli létező erő. Rajtuk kívül semmilyen erő nem létezik.

Ezért aztán, ha Valami Mást hoznak létre a teremben, annak az oka bennük kell, hogy legyen, mivel semmilyen más erő nem létezik. Semmi más nem létezik a teremben, csak ők.

Nem kényszeríti őket semmilyen ösztön, véletlen, szükség vagy másnak az akarata arra, hogy Valami Mást teremtsenek. Senki más nem irányítja őket. Bármit is tesznek, annak az oka bennük nyugszik.

Ez az ok csak az akaratuk lehet. Úgy kell dönteniük, hogy teremtenek Valami Mást, különben semmi más nem fog létezni. Örökké egyedül maradnak a teremben, hacsak úgy nem döntenek, hogy Valami Mást teremtenek. Többre van szükség, mint a hatalomra, hogy Valami Mást teremtsenek. Egy pillanatban –amit ez különböztet meg minden pillanattól, amíg egyedül léteztek – el kell határozniuk, hogy arra használják az erejüket, hogy Valami Mást teremtsenek.

Ha nem lenne akaratuk (mint a teniszlabdáknak, amikről korábban beszéltünk), akkor a hatalmukat sosem használnák arra, hogy Valami Mást teremtsenek, csak arra, hogy a saját létezésüket folytassák. És az egyedüliségük örökké így maradna.

Az Örök Valami örökké egyedül létezett. Kell, hogy legyen tehát valamilyen ok magában az Örök Valamiben, ami ezt megváltoztatja. Ha Valami Más létezik, az az Örök Valami miatt van, mert az Örök Valami úgy döntött, hogy véget vet az egyedüliségének.

Ha a Valami Másnak az oka nem az Örök Valami, akkor a Valami Más sosem létezne. Mert valamikor a kezdetben az Örök Valami volt minden, ami létezett.

De tudjuk, hogy Valami Más létezik. Ezért az Örök Valami biztosan rendelkezik a képességgel, hogy használja a hatalmát. Mivel van akarata1, az Örök Valami egy személy. Ez azt jelenti, hogy az Örök Valami igazából Örök Valaki.

Ezt az Örök Valakit nem a túlélési ösztön irányítja, mivel nincsenek szükségletei és amúgy sem képes megszűnni létezni. Továbbá az Örök Valaki nem véletlenül teremt, hacsak előbb meg nem teremti a véletlent. A Véletlen is olyan erő, amit vagy az Örök Valakinek kell megteremtenie, vagy nem létezik. Végül az Örök Valaki nem egy gép. Nincs más rajta kívül, ami rákényszeríthetné vagy beprogramozhatná, hogy ezt vagy azt tegyen.

A cikk folytatásához lásd: Kicsoda 2.

 Hogyan lehet megismerni Istent…
 Van egy kérdésem vagy megjegyzésem…

Lábjegyzet: (1) „Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom, mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratodból lett és teremtetett.” (A Biblia, Jelenések 4,11) (Az értelem és az érzelmek mellett az „akarat” megléte teszi személlyé a személyeket.)


OSZD MEG MÁSOKKAL:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More